Jak se slaví Velikonoce v Evropě

Velikonoce jsou pro mnohé z nás daleko víc než čokoládové pamlsky, ukrývání vajíček a čokoládoví zajíčci. V mnoha křesťanských Evropských zemích, Svatý Týden a Velikonoční víkend jsou největší oslavy roku. Velikonoce oslavují pohanské tradice, stejně jako házení vody na svoji lásku k zajištění její náklonnost, nebo svaté průvody oslavující vzkříšení.

Velikonoce: Praha, Česká Republika

Každoroční Velikonoční trhy se konají na třech Pražských nejznámějších náměstích: na Staroměstském Náměstí, Václavském Náměstí a Náměstí Republiky, stejně jako na spoutě menších. Na Staroměstském Náměstí jsou ve více než 90 stáncích nabízeny tradiční české výrobky, jako jsou krásně zdobené Velikonoční vajíčka, krajkové práce, dřevěné hračky, loutky a různé další Velikonoční dekorace. K dispozici je také pódium s kulturním programem, včetně hudby a tanečních vystoupení, ukázky starých umění a řemesel a v ne poslední řadě také zdobení Velikonočních vajíček. Velmi oblíbené jsou také dětské dílny na Staroměstském Náměstí, kde si můžete vyzkoušet některá řemesla sami.

Většina restaurací bude mít jako halvní menu pečené jehněčí s bramborovou kaší. Každá rodina také peče sváteční buchtu v podobě beránka. A samozřejmě nemůžou nikde chybět zdobené Velikonoční vejce. V průběhu Velikonoc se holduje hodně alkoholu, takže jít na panáka slivovice, nebo horké medoviny (zejména pokud je chladné počasí!) je v České republice tradičním zvykem. Také zde můžete ochutnat zelené pivo, které se vyrábí jen jednou ročně, právě na Velikonoce.

Pokud jste na Velikonce v České republice, nezapomeňte koupit zdobené vejce, které se nazývají kraslice. Název pochází ze starého českého slova ‘ krásná’. Vajíčka jsou v červených barvách, které symbolizují krev Krista, a většinou jsou zdobeny geometrickými, květinovými nebo náboženskými motivy. Umělci používají starobylé techniky a vzory, které se liší region od regionu. Apokud jste muž, nezapomeňte si také koupit pomlázku (vrbové větve zdobené stuhami) budete ji potřebovat na Velikonoční pondělí. Pokud jste žena, nemusíte mít z mírného poplácávání mužů pomláskou ( tzv.:mrskání ) strach. Tradice říká, že mrskání je prospěšné pro vaše zdraví v následujícím roce. Čím blíže jste geograficky ke Slovensku, tím je pravděpodobnější, že kromě mrskání budete také polita kbelíkem studené vody.

Chlapci a muži navštěvují své přátele a příbuzné v jejich okolí, aby vymrskali co nejvíce žen. Dívky a ženy zůstávají doma a čekají na vymrskání. Obvykle také křičí a snaží se uprchnout, ale na konec se všichni smějí, takže nemusíte být znepokojeni. Tato tradice se může zdát trochu šokující, pokud nejste na to zvyklí, ale vše probíhá v dobré náladě se spoustou zábavy. Poté, ženy odměńují své mužské návštěvníky panákem slivovice, vlastnoručně zdobeným Velikonočním vajíčkem a taky přidávají další stuhu na pomlázku. Ale muži, pozor! Toto právo mrskat děvčata, máte pouze do poledne, pak až příští rok!

Velikonoce: Kréta, Řecko

Pravoslavné Velikonoce na Krétě jsou jednou velikou rodinnou oslavou. Je to jeden z největších svátků pro Řeky, at´už jsou věřící, nebo ne. Obvykle, řecké Pravoslavné Velikonoční období začíná později než Katolické Velikonoční období.

Na Velký čtvrtek začínají Velikonoční přípravy tím, že vejce jsou nabarvena na červeno, což představuje Kristovu krev, a je upečena tradiční Velikonoční vánočka, zvaná tsoureki (obsahuje tři copánky představující Nejsvětější Trojici).

Smuteční vzpomínkový průvod ( pro smrt a pohřeb Krista) se koná na Velký pátek, kdy kostelní zvony zvoní celý den, a Kristovo tělo se nese v ulicích doprovázené lidmi v klidném úctyhodném průvodu. Pokud navštívíte

Krétskou vesnici ucítíte zbožnou atmosféru průvodu, který vede jejími dlážděnými uličkami a úzkými chodníčky.

Na Velkou sobotu chodí všichni lidé do kostela před půlnocí, nesoucí jejich Velikonoční svíce (tzv. lambades) pro Věčný Plamen. Těsně před půlnocí jsou všechna světla vypnutá a když hodiny udeří 12, kněz oznamuje “Cristos Anesti!” (“Kristus vstal z mrtvých!”). Lidé se pozdraví navzájem za zvuků ohňostrojů. Po půlnoci si lidé odnášejí Věčný oheň domů, kde jí vejce a tradiční magiritsu, vyrobenou z jehněčí.

Velikonoční neděle je skvělý den oslav, kdy se rodiny a přátelé shromáždí před polednem na pečené jehněčí a pak mají dlouhý společný oběd.

Na Velký pátek můžete navštívit Argyroupolis, vesnici nedaleko města Rethymno, aby jste se zúčastnili jedinečného zvyku, průvodu s pochodněmi Lambades, který se datuje do období, kdy byla obec bez elektřiny. Obří pochodně až šest metrů vysoké (Lambades) jsou vyrobeny vesničany pomocí rákosí, které průvodem nesou alespoň tři lidé.

Italové říkají, “Vánoce s rodinou, Velikonoční svátky, s kým se ti zachce!” a ve skutečnosti, Velikonoce tráví obvykle na dovolené. Všechny události během Svatého týdne a na Velikonoční den jsou související s věřícími. Na Zelený čtvrtek jsou otevřeny všechny kostely pro modlitby. V pátek se pak konají různé průvody (Via Crucis). Nejznámějším a nejvíce navštěvovaným je průvod k Bazilice San Marco. Na Velikonoční neděli chodí Benátčané na ranní mši a pak na velkolepý rodinný oběd, nebo oběd s přáteli. Běžné jídlo je torta Pasqualina, druh pikantního dortu plněný zeleninou a vejcem, jako symbol nadcházejícího jara. Obvykle je to domácí jídlo, které lze někdy nalézt i v rodinných restauracích.

Velikonoce: Barcelona, Španělsko

V Barceloně nejsou Velikonoce tak populární jako v dalších městech ve Španělsku. Mnoho místních obyvatel, využijí chvíli volna na krátkou dovolenou do zahraničí. I tak existuje pár důležitých průvodů, jako je La Burreta, který se slaví v neděli a připomíná vjezd Ježíše do Jeruzaléma. Během tohoto průvodu jsou lidem rozdávány palmové listy a větve, které jsou věšeny na balkóny domů, aby jim Ježíš požehnal. Další důležitý průvod Nuestra señora de las Mechanismus y Jesús del Gran Poder se koná v pátek. Oba průvody procházejí Gotickou Čtvrtí a Las Ramblas.

Zajímavé je, že jedním z důvodů znovuzrození průvodů v Barceloně byla zvýšená migrace do města z jiných částí Španělska v roce 1980.

Na velký pátek je v Barceloně maso zakázáno, a tak jeden z nejvíce typických jídel je esqueixada, což je salát z tresky zdobený rajčaty, paprikou, cibulí, černými olivami a olivovým olejem. Sladkosti, které si nemůžete nechat ujít, jsou sladké kulaté koule Buñuelos de Cuaresma. Nicméně, nejdůležitějším sladkým pokrmem je dort zdobený čokoládovými vajíčky a figurkami slavných lidí – Mona de Pascua Catalana.

Velikonoce: Krakov, Polsko

Na Velikonoční neděli, obyvatelé navštěvují ránní mši a jdou obrovským průvodem v lidových krojích. Nejlepší místa k účasti jsou Královské Katedrály na Wawel Hill nebo v St. Marry ‘ s Basilice na Hlavním náměstí v Krakově. V pondělí si dejte pozor, aby jste neskončili mokří od hlavy k patě, protože podle pohanské tradice je úkolem útočit na každého, kdo je zahlédnut s vodou. Významem je čištění a příprava na příchod jara. Ale v průběhu času se význam posunul směrem k připomenutí křtu. Ale pozor, polití vodou, je bráno také jako příležitost pro muže ke konverzaci se ženou. Můžete se považovat za šťastnou, pokud vás na procházce posříká chlapec ze své stříkaci pistolky. V horším případě potkáte partu puberťáků s plnými vědry vody. Pak už vám zbývá jen jediné, pořádně uschovat vaše elektronické přístroje a společně s nimi si pořádně užít Velikonoční vodní zábavu.

Velikonoční vejce jsou skutečným symbolem Velikonoc v Polsku. Můžete také vyzkoušet bílý boršč a uzenku, salám, maso s domácí křenem, zeleninový salát a Velikonoční koláče bohatě zdobené sušeným ovocem a ořechy.

Pokud jste v Krakově během Svatého Týdne, ujistěte se, že zavítáte 2 hodiny na jih od Krakova na návštěvu do malé vesnice Chocholow, která se nachází v dolní části Tater. Tady můžete vidět ženy oblečené v tradičních lidových krojích a jejich krásné dřevěné domy.